top of page

Teal jargon työelämästä arkeen osa 2: perhe-elämä ja yhteisöllisyys

Teal työelämästä arkeen blogin on tarkoitus avata Teal organisoinnin käsitettä mahdollisimman helposti lähestyttäväksi käytännön arjen esimerkkien kautta. Tällä kertaa aiheena Jorma Tynkkynen ja Hilla. Siis mitä? Ja mikä? Ja ennen kaikkea miksi?


Jorma Tynkkynen ja Hilla nimisessä facebookryhmässä on 2332 jäsentä. Ryhmä on tällä hetkellä siirtynyt huvikumpu.blog osoitteeseen. Mistä tässä ryhmässä on kyse ja miten ihmeessä se liittyy mielestäni Teal organisointiin?Kyseinen ryhmä on saavuttanut valtavan suosion lyhyehkössä ajassa: Jormasta ja Hillasta on tullut ilmiö. Ryhmän toimintaideologia on yksinkertainen. Jorma Tynkkynen ja Hilla -yhteisö seuraa pienen ranskanbuldogin ja pienen tytön yhteiselämää maalaistalossa. Toki tässä mahtavassa perheessä asustelee aika monta muutakin eläintä, jotka lukijoita tarinoillaan huvituttavat: useampi koira, Eino possu, Aapo heppa, Tiina äiti, Hillan sisarukset ja unohdinkohan jotain: ainakin ensisijassa uskomaton määrä rakkautta ja luovuutta. Eiköhän siinä se ”juju” tämän ryhmän vetovoimassa olekin. Perheen jäsenet ovat todellisia ja aitoja persoonia, jotka ihastuttavat lukijoita mahtavalla yhteiselollaan ja luonnonläheisellä, sydämellisellä ja yhteisöllisellä otteellaan. Ja antavat lukijoille monta kertaa päivässä mahtavan avoimia tallenteita arjestaan ihailtavaksi. Samanlaisia "jujuja" on monessa menestyvässä organisaatiossa: välitetään työntekijöistä ja asiakkaista. Siis oikeasti välitetään.


Minulle tämän perheen vetovoima perustuu seuraaviin tealista tuttuihin asioihin.


Wholeness: Kaikki tämän perheen toiminta on todella aitoa ja kokonaisvaltaista omana itsenä olemista. Täydellinen vilpittömyys välittyy arjesta. Pieni Hilla tyttö – Äiti – ja eläinkatras muodostavat mahtavan symbioosin, jossa persoonat elävät värikkäästi, autenttisesti ja vahvasti lähellä luontoa. Yhteys toisiin ja toimintaympäristöön, eli luontoon ja esimerkiksi tämän facebookryhmän jäseniin on sydäntä puhuttelevaa. Ihmiset haluavat tällaista elämää. Eikö tämä ole sitä arjen wholenessia, jos joku? Tutustu ja ihastu itse!


Itseohjautuvuus: Hilla tyttöä ja porukan eläimiä kasvatetaan vahvalla luottamuksella, sen aistii. Eläimet ja tyttö kasvattavat toinen toisiaan, kokeilevat, oppivat yhdessä, luovat, uskaltavat ja nauttivat elämästä kolhuineen päivineen . Enkä missään nimessä tarkoita tällä tilannekuvauksella sitä, etteikö perheessä olisi vahvaa johtajuutta. Sitä on varmasti paljon enemmän, kuin jossain toisaalla. Johtajuutta on kuitenkin monenlaista: mitä hajautetun johtajuuden piirteitä tämän perheen elosta löydät? Itse luulen, että itseohjautuvuusteorian ja lerning by doing:n tutkijat ovat käyneet tässä kyseisessä perheessä teorioita luodessaan. Luultavasti Laloux:kin.


Evolutionary purpose: Yksinkertaista. Perheen toiminnasta välittyy sydämen ääni. He elävät, niin kuin heistä oikealta tuntuu: luonnollisesti ja aidosti,välittäen toisistaan ja ympäristöstään. Ja tuo elämä todella tuntuu oikealta monesta muustakin. Facebookryhmän jäsenet ovat ottaneet monella tavalla osaa tämän perheen elämään, muun muassa erilaisilla lahjoilla. Toisilleen tuntemattomat ryhmän jäsenet ovat kokoontuneet perheen luokse viettämään Hilla tytön syntymäpäiviä. Ovet juhliin on ollut kaikille ryhmäläisille avoimet. Ihmiset ympäri Suomea ovat osallistuneet. En keksi paljon aidompaa, merkityksellisempää ja enemmän elämän ”purposen” mukaista toimintaa.


Tässä perheessä on ihmeteltävää, ihailtavaa ja opittavaa meille kaikille. Ei kai se tämän kummempaa ihmisyyttä työpaikoillakaan ole,vai?


Valitettavasti facebook, tai jotkut tahot, ovat vaikeuttaneet kuluneen viikon aikana kyseisen yhteisön eloa facebookissa. Eläinten kuvat pyllyineen päivineen ovat olleet liian seksistisiä tietojen mukaan. Ilmeisesti jonkun egolle on liikaa tämänkaltainen sydämellisyys ja aito ilo, mitä tämä perhe tuhansille tuottaa. Harmin paikka. Tämä organisaatio ja sen luoma sydämen ääni ei kuitenkaan kaadu. Sen elo jatkuu huvikumpu.blog osoitteessa entistä eloisampana. Käy kurkkaamassa osuuko analyysini sinne päinkään, vai juttelenko niitä näitä.


<3


Lämpimin terveisin


Tommi Malinen

Teal Suomi kehittäjä, Meaningful Work Finland ry perustaja,isä, puoliso,pesäpalloilija(ukkosenjumala), valmentaja, kehittäjä, viimeaikoina lihonut lempääläläinen. Tällainen kokonaisvaltaista elämää tavoitteleva. Roolit ei missään nimessä tärkeysjärjestyksessä

528 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page